Selecteer een pagina

Grootschalig luisteren naar burgers

Lokale en andere overheden zouden beter kunnen luisteren naar wat er werkelijk leeft onder de burger. Daarnaast is het opvallend hoe overheden en ook burgers soms lastig taaie praktijken onvoldoende signaleren of voor zich uit schuiven. Dit verdient onze samenleving niet.

Veel overheden zijn zo opgesloten in hun eigen logica dat ze zich vervreemd hebben van de burgers aan wie ze diensten moeten leveren.
en

De overheden zijn met name bezig met besluiten nemen en (te laten) uitvoeren. Het is voor het wederzijds vertrouwen van de burger in de overheid en de overheid in burgers belangrijk dat overheden naar burgers kunnen luisteren.

Belangrijker is het besef dat verheden in de huidige netwerksamenleving te maken hebben met complexe, taaie uitdagingen, zogeheten ‘wicked problems’.
 Steeds vaker is collectieve actie nodig om tot draagvlak te komen en tot betere oplossingen, die passen bij het leven van de burgers.


Een belangrijke eerste stap is hierbij het verkrijgen van de perspectieven van de betrokken actoren. Deze perspectieven zijn de basis om elkaar beter te begrijpen, te leren wat werkt en wat niet en samen verder te bouwen op perspectieven, die ertoe doen.

Antwoordvooroverheden.nl, het platform voor taaie praktijken, maakt dus grootschalig luisteren naar burgers mogelijk. Zie het als het voortdurend peilen van wat burgers belangrijk vinden en tevens het ontdekken hoe overheden burgers, de samenleving, het beste kan helpen.

Lees ook onze aanverwante diensten/blogs over grootschalig luisteren naar burgers: