Vanmiddag om 12:00 gingen in Nederland alle sirenes af voor de maandelijkse test. Hoe mooi kan het treffen na een weekend waarin de hashtag #pgbalarm nummer 1 trending was op Twitter.
Er valt echter weinig te lachen, want duizenden, tienduizenden gezinnen zitten vandaag in de problemen omdat ze geen geld hebben gekregen wegens de administratieve puinhoop bij de Sociale Verzekering Bank.
Let wel, ik neem het de SVB niet kwalijk, want deze puinhoop is puur de schuld van politiek Den Haag dat kennelijk geen flauw benul heeft gehad van de operationele en menselijke ellende die men veroorzaakt.
Nu staat Antwoordvooroverheden.nl bekend om haar uitgangspunt dat burgerparticipatie gewoon werk is en dus betaald moet worden, maar er is ook een andere regel en die luidt dat een mens een medemens in nood geen hulp mag weigeren en daarom voor één keer een gratis advies.
Nu wil het toeval (nou ja, toeval) dat er vanmiddag een debat is over de crisis. NU VRAAG IK U, een debat!!!! Wat gaat dat nu weer helpen?
Heeft staats van Rijn dan niet even de politie of het leger gebeld wat hij moet doen ingeval van een alarm? Hebben we daarvoor als burgers geen tienduizenden brave ambtenaren voor getraind bij Politie, Brandweer en Leger? Nou, omdat @mjrijn kennelijk vergeten is te bellen is hierbij het antwoord: HANDELEN (dus niet vergaderen).
Iedere hulpdienst zal vertellen dat je vooraf moet trainen en dat je dan ter plekke meteen aan de slag kan. Stel je komt aan bij een kettingbotsing, wat doe je dan? Je kijkt waar de nood het hoogste is, gaat aan de slag met het redden van iemand uit de eerste brandende auto die je tegenkomt en ondertussen kijk je of je nog steeds op de juiste plek aan het werk bent. Is de inzittende dood? Dan door naar de volgende auto, enz.
Je gaat dus niet vergaderen of polderen aan welke kant van de brandende puinhoop die kettingbotsing je het beste kunt beginnen. Nee je begint aan de kant waar je aan komt rijden.
Welnu, dat is precies wat er moet gebeuren, het #pgbalarm moet worden opgelost van de gezinnen voordat er ongelukken gebeuren en doden vallen. En daarvoor is er het volgende recept:
- Het debat vanmiddag kan 2 minuten duren. De staats kondigt aan dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor de financiële risico’s die gemeenten lopen als ze PGB houders een voorschot verstrekken. Hij zegt erbij dat fraude (door gemeenten en gezinnen) zwaar zal worden gestraft.
- De staats geeft 44 ambtenaren direct de opdracht om 440 burgemeesters te bellen met de deze boodschap. Dus ieder 10, dat is een half uur werk.
- De burgemeesters trommelen ambtenaren op om achter de telefoon en balie te gaan zitten OF met de jas aan klaar te staan in de parkeergarage. Het is nu 15:23, dat kan dus om 16:00 geregeld zijn. De gemeentehuizen blijven tot 24:00 open.
- Via NL-ALERT en alle journaals en sociale media, worden burgers opgeroepen die NU een probleem hebben naar het gemeentehuis te bellen (DUS burgers: kan het tot morgen wachten omdat uw spaarrekening afdoende was, bel dan NIET vandaag, maar morgen).
- De ambtenaren horen het probleem aan en nodigen de PGB houders uit om over zeg een uur naar het gemeentehuis te komen. Meenemen: oude salarisbriefjes (als het even kan) en een foto van de PGB houder. Indien een gang naar het gemeentehuis niet mogelijk is mag er een ambtenaar per auto, fiets, benenwagen of tram direct naar het betrokken adres.
- In beide vallen wordt een lijstje ingevuld: Naam, adres, benodigde som geld, PGB houder (daarzal vast wel een nummer voor zijn), rekeningnummer, dienstdoende amtbenaar.
- De benodigde gelden worden vanavond door de gemeente nog overgemaakt naar de PGB houders. Ik denk toch dat één telefoontje van de burgervaders of moeders naar de locale staatsbank ABN-Amro of Rabo afdoende moet zijn voor wat flitskapitaal op de rekening.
- (o ja, de ambtenaren mogen bij iedere pizzeria of patatzaak een diner nuttigen :-). Nota’s mogen in één keer naar de burgemeester.
- Morgenochtend gaat er één gemeentelijke ambtenaar aan de telefoon met de SVB om de betalingen van vandaag terug te vorderen
- Zo gaan we door tot vrijdag. Iedere dag bellen de mensen die echt die dag hulp nodig hebben, zij worden voorzien. En eventueel gaan we zaterdag en zondag door. Ja, even geen zondagsrust desnoods.
- Indien de stroom aanvragen opdroogt worden de regels verruimd. Dan mag je ook bellen voor overmorgen.
- Vanaf volgende week gaat de SVB weer aan de slag om de achterstand in te halen. Als dat niet voor 1 maart lukt dan gaan we eind februari gewoon weer op deze manier aan de slag. Aangezien de gemeenten dan toch alle adressen kennen (maar alleen voor dit doel mogen gebruiken), is er volgende maand geen #pbgalarm.
Ik hoop dat er iemand in de #TK zit die dit even regelt met @mjrijn.
PS: Deze manier van oplossen is een vorm van autonomie geven aan de mensen die het kunnen inschatten. Een alarm moet je niet centraal willen opvangen, die moet je gedistribueerd oplossen. Die aanpak is een standaard manier in het repertoire van Antwoordvooroverheden.nl. Heeft uw overheidsorganisatie ook zo’n drama of bent u bang dat u er binnenkort een zult hebben? Dan weet u nu waar u moet zijn voor een maatwerkoplossing.
Het begint erop te lijken dat sommige gemeenten de handschoen oppakken. In Den Bosch en Woerden kunnen PGB houders die in de knel zitten inmiddels bij de gemeente aankloppen. En ergens in Friesland is er inmiddels overleg hierover.
Heeft u ook signalen dat gemeenten de handschoen oppakken (of de stier bij de horens), laat het dan hier weten en via een Tweet met #pgbalarm.
In Arnhem kan men ook bij de gemeente terecht voor vooschot voor mensen met PGB.
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/arnhem-betaalt-voorschot-voor-mensen-met-pgb-1.4744718
Dankjewel Greet. Dat zijn er dan 4, nog een kleine 440 gemeenten te gaan.
Dit is de link voor Den Bosch http://www.bd.nl/regio/brabant/den-bosch-komt-pgb-houder-tegemoet-1.4734114 met dank aan @ditzegik.
Het is erg fijn om een medewerker in een gemeente erop te kunnen wijzen dat er een regeling is, waar je gebruik van wil maken, dus bij deze een link van Den bosch. http://www.bd.nl/regio/brabant/den-bosch-komt-pgb-houder-tegemoet-1.4734114
En een link over Woerden.
http://www.dichtbij.nl/woerden/regionaal-nieuws/artikel/3886505/noodoplossing-voor-woerdenaren-met-pgbproblemen-bij-svb.aspx
Groet,Greet
Ook Brunssum heeft een oplossing voor PGB houders in de knel
http://www.brunssum.nl/Actueel/Persberichten/Persberichten_2015/Grote_problemen_met_PGB_zorg_in_Brunssum
Onder het mom alle beetjes helpen, geef ik deze initiatieven ook door.
CAK heeft op Twitter aangegeven dat zij de rekeningen tot maart uit te stellen.
CAK_webcare @CAK_webcare 56 min56 minuten geleden
Wij hebben besloten om de facturen voor de eigen bijdrage pgb 2015 tot maart uit te stellen.
En Zaam Woonzorg wacht ook met het versturen van de rekeningen.
http://www.d-zaam.nl/blog/90-de-meerenburgh-wijchen-liefdevolle-woonzorg
Solis Deventer betaalt PGB hulpen vooruit.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/solis-deventer-betaalt-pgb-hulpen-vooruit-1.4749670#.VNSbwPGnmi8.twitter
Uw gemeente kan zelf ook contact opnemen met SVB, ook over de betalingen.
http://extranet.svb.nl/ext/nl/ssp/actueel/nieuwsoverzicht/150128_eerste_loonbetalingen_trekkingsrecht.jsp
“Contact met SVB via e-mail
Budgethouders hebben nu veel vragen over zorgovereenkomsten die door de SVB zijn behandeld en over betalingen die wel (of niet) zijn gedaan. Deze vragen worden waarschijnlijk ook aan uw gemeentemedewerkers gesteld. U kunt uiteraard met alle vragen bij de afdeling Relatiebeheer terecht. We verzoeken u wel vriendelijk om (met name) de vragen over betalingen per e-mail te stellen zodat wij de kwesties eenvoudig intern kunnen laten uitzoeken. Dan blijven we ook telefonisch bereikbaar voor uw andere vragen.
Heeft u een vraag over zorgovereenkomsten en/of betalingen? Stuur dan een mail naar gemeente@svb.nl waarin u de kwestie kort uitlegt, met het BSN van de budgethouder en eventueel met het BSN van de zorgverlener.”
Kitty Beelen heeft met de politiek een meldpunt opgericht voor Deurne/De peel.
Overleg met gemeentelijke politiek, verzoek mensen die in #Peel6.1 wonen en problemen hebben zich te melden bij ons. 0493-354741
Maastricht gaat 1200 PGBhouders bevoorschotten volgens de methode #Brunssum. #pgbalarm
pic.twitter.com/RoIkYz0szP
Gemeente Almere heeft 13 keer voorschot verleend voor zware PGB-gedupeerden, zei wethouder @renepeeters net @OmroepFlevoland .
Gemeenteraad DONGEN schiet inwoners in financiële nood te hulp
Dongenaren die van de Sociale Verzekeringsbank hun Persoonsgebonden Budget nog steeds niet uitbetaald hebben gekregen kunnen nu toch een beroep doen op het gemeentelijk Noodfonds als zij daardoor in de financiële problemen zijn gekomen. Ze moeten dan wel binnen twee weken een aanvraag bij de gemeente indienen.
De gemeenteraad nam die beslissing donderdagavond unaniem, nadat het CDA en het Democratisch Podium (DP) een motie daarvoor hadden ingediend. Na eerdere vruchteloze pogingen kregen beide partijen nu eindelijk de rest van de gemeenteraad aan hun zijde.
‘We hebben de afgelopen weken weer mensen aan de deur gehad die in acute financiële nood verkeren omdat hun PGB niet is uitbetaald ’, zo lichtte CDA-woordvoerder Rob Huijben de motie toe. Twee weken geleden hebben wij een soortgelijke motie ingediend, maar toen werd gezegd dat staatssecretaris Van Rijn de zaak zou oplossen. Hij is zijn belofte bijna nagekomen, maar niet helemal, want nog steeds zijn niet alle mensen geholpen. Er is toen ook gezegd dat de Sociale Verzekeringsbank een eigen Noodfonds zou hebben, maar dat blijkt niet zo te zijn. Laten we deze mensen nu alsjeblieft helpen met een renteloze lening. In de gemeentebegroting is tenslotte een bedrag van € 10.000 opgenomen voor het Noodfonds.’
Het pleidooi van Huijben vond deze keer wel gehoor bij de rest van de raad en na een schorsing en enige aanpassingen in de motie vonden alle partijen elkaar.
Ook Amsterdam heeft nu noodfonds/oplossing.
Slechts helft PGB-cliënten in Amsterdam uitbetaald
In Amsterdam zijn op 2 maart slechts 2364 van 4572 cliënten met een persoonsgebonden budget (PGB) uitbetaald. PGB’s worden uitbetaald door het landelijke Sociale Verzekeringsbank (SVB) maar dit gaat dus nog helemaal niet goed.
Wethouder Eric van der Burg maakte het nieuws vanmorgen bekend in de commissie Zorg. Landelijk zijn er al veel langer problemen en zorgen over de decentralisatie van de zorg en de problemen die dit opleveren voor PGB-houders. Verschillende partijen reageerden ontstemd op het bericht van wethouder Van der Burg. Zij willen dat er een brief wordt gestuurd naar staatssecretaris Martin van Rijn om er voor te zorgen dat de problemen snel worden opgelost.
Na enig aandringen heeft Van der Burg een toezegging gedaan: ‘Wij zullen een brief sturen naar de staatssecretaris. Hoewel ik wel het idee heb dat mijn prikkeling weinig toevoegt. Maar als u dit wilt gaan wij dit doen.’
Overigens is er in Amsterdam door de wethouder een noodfonds opgericht om mensen te helpen die in de problemen komen door de problemen bij het SVB. Mensen die recht hebben op een PGB en hun geld nog niet gekregen hebben kunnen contact opnemen met de gemeente Amsterdam.
Assen
Wethouder Wiersema zegt toe de PGB problemen te zullen aanpakken
De Sociale Verzekeringsbak heeft grote problemen met het uitbetalen van de PGB’s. Teun Jan Kootstra (D66) was bang dat kleine zorgaannemers daardoor in de financiële problemen zouden raken, met faillissement als gevolg. Hij wil de van het college weten “hoe groot de problemen in Assen zijn en wat het college daar aan denkt te doen.”
Wethouder Ruud Wiersema zei dat er inderdaad problemen waren en dat er bij de gemeente enkele tientallen meldingen binnen gekomen waren. Deze “rimpels worden in overleg, zoveel mogelijk opgelost. Wij doen er alles aan om te voorkomen dat de problemen bij de SVB niet leiden tot problemen in Assen.”