Selecteer een pagina

Vanmiddag om 12:00 gingen in Nederland alle sirenes af voor de maandelijkse test. Hoe mooi kan het treffen na een weekend waarin de hashtag #pgbalarm nummer 1 trending was op Twitter.

Er valt echter weinig te lachen, want duizenden, tienduizenden gezinnen zitten vandaag in de problemen omdat ze geen geld hebben gekregen wegens de administratieve puinhoop bij de Sociale Verzekering Bank.

Let wel, ik neem het de SVB niet kwalijk, want deze puinhoop is puur de schuld van politiek Den Haag dat kennelijk geen flauw benul heeft gehad van de operationele en menselijke ellende die men veroorzaakt.

Nu staat Antwoordvooroverheden.nl bekend om haar uitgangspunt dat burgerparticipatie gewoon werk is en dus betaald moet worden, maar er is ook een andere regel en die luidt dat een mens een medemens in nood geen hulp mag weigeren en daarom voor één keer een gratis advies.

Nu wil het toeval (nou ja, toeval) dat er vanmiddag een debat is over de crisis. NU VRAAG IK U, een debat!!!! Wat gaat dat nu weer helpen?

Heeft staats van Rijn dan niet even de politie of het leger gebeld wat hij moet doen ingeval van een alarm? Hebben we daarvoor als burgers geen tienduizenden brave ambtenaren voor getraind bij Politie, Brandweer en Leger? Nou, omdat @mjrijn kennelijk vergeten is te bellen is hierbij het antwoord: HANDELEN (dus niet vergaderen).

Iedere hulpdienst zal vertellen dat je vooraf moet trainen en dat je dan ter plekke meteen aan de slag kan. Stel je komt aan bij een kettingbotsing, wat doe je dan? Je kijkt waar de nood het hoogste is, gaat aan de slag met het redden van iemand uit de eerste brandende auto die je tegenkomt en ondertussen kijk je of je nog steeds op de juiste plek aan het werk bent. Is de inzittende dood? Dan door naar de volgende auto, enz.

Je gaat dus niet vergaderen of polderen aan welke kant van de brandende puinhoop die kettingbotsing je het beste kunt beginnen. Nee je begint aan de kant waar je aan komt rijden.

Welnu, dat is precies wat er moet gebeuren, het #pgbalarm moet worden opgelost van de gezinnen voordat er ongelukken gebeuren en doden vallen. En daarvoor is er het volgende recept:

  • Het debat vanmiddag kan 2 minuten duren. De staats kondigt aan dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor de financiële risico’s die gemeenten lopen als ze PGB houders een voorschot verstrekken. Hij zegt erbij dat fraude (door gemeenten en gezinnen) zwaar zal worden gestraft.
  • De staats geeft 44 ambtenaren direct de opdracht om 440 burgemeesters te bellen met de deze boodschap. Dus ieder 10, dat is een half uur werk.
  • De burgemeesters trommelen ambtenaren op om achter de telefoon en balie te gaan zitten OF met de jas aan klaar te staan in de parkeergarage. Het is nu 15:23, dat kan dus om 16:00 geregeld zijn. De gemeentehuizen blijven tot 24:00 open.
  • Via NL-ALERT en alle journaals en sociale media, worden burgers opgeroepen die NU een probleem hebben naar het gemeentehuis te bellen (DUS burgers: kan het tot morgen wachten omdat uw spaarrekening afdoende was, bel dan NIET vandaag, maar morgen).
  • De ambtenaren horen het probleem aan en nodigen de PGB houders uit om over zeg een uur naar het gemeentehuis te komen. Meenemen: oude salarisbriefjes (als het even kan) en een foto van de PGB houder. Indien een gang naar het gemeentehuis niet mogelijk is mag er een ambtenaar per auto, fiets, benenwagen of tram direct naar het betrokken adres.
  • In beide vallen wordt een lijstje ingevuld: Naam, adres, benodigde som geld, PGB houder  (daarzal vast wel een nummer voor zijn), rekeningnummer, dienstdoende amtbenaar.
  • De benodigde gelden worden vanavond door de gemeente nog overgemaakt naar de PGB houders. Ik denk toch dat één telefoontje van de burgervaders of moeders naar de locale staatsbank ABN-Amro of Rabo afdoende moet zijn voor wat flitskapitaal op de rekening.
  • (o ja, de ambtenaren mogen bij iedere pizzeria of patatzaak een diner nuttigen :-). Nota’s mogen in één keer naar de burgemeester.
  • Morgenochtend gaat er één gemeentelijke ambtenaar aan de telefoon met de SVB om de betalingen van vandaag terug te vorderen
  • Zo gaan we door tot vrijdag. Iedere dag bellen de mensen die echt die dag hulp nodig hebben, zij worden voorzien. En eventueel gaan we zaterdag en zondag door. Ja, even geen zondagsrust desnoods.
  • Indien de stroom aanvragen opdroogt worden de regels verruimd. Dan mag je ook bellen voor overmorgen.
  • Vanaf volgende week gaat de SVB weer aan de slag om de achterstand in te halen. Als dat niet voor 1 maart lukt dan gaan we eind februari gewoon weer op deze manier aan de slag. Aangezien de gemeenten dan toch alle adressen kennen (maar alleen voor dit doel mogen gebruiken), is er volgende maand geen #pbgalarm.

Ik hoop dat er iemand in de #TK zit die dit even regelt met @mjrijn.

PS: Deze manier van oplossen is een vorm van autonomie geven aan de mensen die het kunnen inschatten. Een alarm moet je niet centraal willen opvangen, die moet je gedistribueerd oplossen. Die aanpak is een standaard manier in het repertoire van Antwoordvooroverheden.nl. Heeft uw overheidsorganisatie ook zo’n drama of bent u bang dat u er binnenkort een zult hebben? Dan weet u nu waar u moet zijn voor een maatwerkoplossing.