Selecteer een pagina

De thermometer van Stichtse Vecht is nu bijna ruim twee weken actief. De teller staat vandaag op 69, we gaan richting de 100 bijdragen. Natuurlijk moeten we allemaal even wennen aan deze manier van werken. Daarom vatten we dit voor u samen in deze video:

Het is goed te zien dat ambtenaren, raadsleden en juist ook inwoners en ondernemers vanuit alle dorpskernen de weg vinden naar de thermometer. De betrokkenen vinden het fijn dat het platform transparant is en dat men elkaars ervaringen kan lezen. Het kaartje is een goede basis om te kunnen communiceren over wat er in de gemeente speelt. En de bijbehorende data geeft overzicht. Dat is goed op terug te horen.

Laten we het zo uitdrukken Stichtse Vecht begint steeds meer tot leven te komen.

Bij de start waren partijen bang dat inwoners de thermometer zouden benutten om hun negatieve punten te vertellen. In de praktijk lijkt dat bijna de helft van de verhalen juist positief zijn en dat er dus een prima balans is tussen positieve gebeurtenissen en te verbeteren situaties.

Schermafbeelding 2015-03-16 om 14.54.22

Het is verbazingwekkend dat overheden nog onvoldoende inzien dat het veel meer oplevert om dit soort processen open te zetten.

Vorige week sprak ik een gemeente, die burgers betrok bij een visiestuk over het centrum. De opzet was mooi, laat burgers en bedrijven maar met frisse ideeën komen, want die hebben ze. Bij het doorvragen bleek dat ze een digitale enquête hanteerden. Deze enquête was gebaseerd op de eerste contouren van het visie-document, waar ambtenaren al flink over hadden nagedacht. In het gesprek was dan ook de gezamenlijke conclusie dat je op deze manier eigenlijk uitvraagt of ze het eens zijn met de denklijnen van de gemeente. Je vraagt burgers eigenlijk waar je zelf antwoord op wil hebben, het inhoudelijk kader staat er eigenlijk al.
Daarnaast is de ervaring van de gemeente dat de usual suspects elkaar aan het overschreeuwen zijn om hun gelijk en hun perspectief. Toen we hierop gingen inzoomen, bleek dat iedere partij het meest gebaat was bij een grotere groep burgers die de diversiteit van meningen, perspectieven of belangen uit de samenleving bij elkaar brengt. Er was dus veel werk aan de winkel

Regus Breukelen
De eerste discussiemeeting over de thermometer Stichtse Vecht staat gepland op 26 maart, vanaf 16.00. Business Lounge, Regus Breukelen. Daar zullen we ook een overzicht geven van de eerste resultaten. Aanmelden kan via een email naar breukelen.breukelerwaard@regus.com. U bent van harte uitgenodigd.